Illustratör: Sandra Haraldson, RISE

Digitaliserade, sammodala och hållbara transportkedjor i hela Europa

EU-programmet FEDeRATED har i fem år arbetat för att ge form åt en övergripande infrastruktur för säker datadelning vid hantering av gods inom och mellan olika transportslag och mellan olika aktörer. Nu är grunden lagd och slutrapport publicerad.

Så väl offentlig förvaltning som andra relevanta aktörer i transportkedjan måste kunna ”prata” med varandra och dela information i den digitala världen. Det kräver ett gemensamt språk, gemensamma processer och flöden liksom gemensamma regler. Dessutom ska informationen vara pålitlig och kunna skyddas från dem som inte ska ha den.

Med målsättningen att lägga en gedigen grund för en sådan IT-arkitektur för sammodala och hållbara transportkedjor och för möjligheten att påverka regelverk, administrativa processer etc. utifrån svenska förhållanden har Trafikverket och Sjöfartsverket med partners medverkat i tio av totalt tjugotre ”Levande labb” inom FEDeRATED. Utöver det har Trafikverket också verkat som koordinator för samtliga labb.

Avgörande för transport- och logistikbranschens fortsatta utveckling

Arbetet i FEDeRATED startade 2019 och i november 2023 genomfördes en slutkonferens i Bryssel. Samtidigt levererades en validerad översiktsplan för ett EU-federerat nätverk av plattformskoncept samt en prototyp av en datadelningsmiljö för företag och offentlig sektor. De svenska labben avslutas under juni 2024 och har nyligen publicerat en rapport som mer i detalj redovisar bidragen till FEDeRATED.

Grunden är därmed lagd för att möta logistikkundernas krav på transparent realtidsinformation liksom operatörers, infrastrukturförvaltares och andra aktörers behov av effektiva, hållbara processer med hanterbara regelverk – det är avgörande för transport- och logistikbranschens fortsatta utveckling.

Jan Bergstrand, Trafikverket
Jan Bergstrand, Trafikverket. 

– Vi har beforskat, testat och demonstrerat lösningar som väver samman trafikslag i multimodala system för, primärt, sjöfart, väg och järnväg samtidigt som vi har tydliggjort nyttorna för olika intressenter. Nu tar vi erfarenheter och resultat vidare för ytterligare utveckling och tillämpning, säger Jan Bergstrand, Trafikverket, som också representerar Sverige i Europeiska kommissionens expertgrupp ”Digital Transport and Logistics Forum” (DTLF) som initierat FEDeRATED.   

Arbetet planeras nu fortsätta i tre spår som bygger på de lärdomar och kunskaper som Living Labs bidragit med:  

  • Virtual Watch Tower (VWT) – nätverk – hantera störningar och utsläppskontroll i globala leveranskedjor.
  • Railway CDM – förbättrad punktlighet och optimerat infrastrukturutnyttjande i europeiska järnvägstransporter.
  • Sustainable Transport hubs – Hållbara transportnav - stärker transportnoder med grön/energi och digital kapacitet.

Även arbetet med European Mobility Data Spaces (EMDS) och projektet om elektronisk godstransportinformation, eFTI planeras ingå i ovanstående.