Nytt material för att informera om spårspring

Nu finns ett nytt material för den som vill informera och utbilda barn och unga om de risker den som genar över järnvägsspår, smiter under nedfällda bommar eller klättrar på vagnar utsätter sig för.

Obehöriga i spår är förutom att vara något som är olagligt och dessutom försenar många tåg ändå i första hand en fråga om människoliv.

Helena Rådbo
Helena Rådbo 

– Järnvägen är säker. Men eftersom tåg är både tysta och tunga och varken kan stanna eller väja behöver vi berätta om de risker som finns. Främst för nya barnkullar, men jag tror ärligt talat att många föräldrar också mår bra av en påminnelse säger Helena Rådbo, senior sakkunnig trafiksäkerhet på VO Planering.

Materialet är främst tänkt att kunna användas av lärare och ungdomsledare som en vägledning till att prata om attityder och beteenden kring järnvägen, och att ge barn och unga en chans att reflektera. Dessutom finns en tanke om att det ska kunna användas av både oss på Trafikverket och andra aktörer i branschen i samband med skolbesök.

Scenarier ur verkliga livet

Materialet innehåller olika scenarion som målar upp situationer som skulle kunna vara tagna ur verkliga livet. Kopplat till varje scenario finns ett antal frågor. Vad gör att många utsätter sig för stora risker? Vad skulle kunna göras, och av vem? Länkar finns också för den som vill fördjupa sig.

– Den som vill använda materialet är fri att anpassa och skräddarsy sitt upplägg efter hur gruppen eller sammanhanget ser ut. Vår bedömning är att materialet lämpar sig bäst för skolklasser, idrottsföreningar och andra gemenskapssammanhang där deltagarna är 7–13 år berättar Helena.

Ytterligare ett sätt att inleda ett samtal om de risker som finns runt järnvägen kan vara att visa en film. Det finns många olika sätt att närma sig frågan om obehöriga i spår, och det här är tre exempel. Observera att filmerna kan vara olämpliga att visa för de yngsta årskurserna. Filmerna finns länkade nedan. 

– Det skolmaterial vi nu tagit fram är ett komplement till de filmer och informationsblad vi sedan tidigare har eller länkar till på trafikverket.se och Youtube. Uppmaningar om att ”Spåren är för tågen” och att ”Ta den säkra vägen” är bra, men det krävs mer om vi ska få till en verklig förändring i attityder och beteenden. Det här ser jag som ett av många små steg på vägen avslutar Helena.