Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket har beslutat om nya sätt att samarbeta för entreprenörer och konsulter

Farväl ”Samverkan bas” och ”Samverkan hög”. Trafikverket lanserar en ny riktlinje för samarbete. Riktlinjen ska bidra till bra gemensamma leveranser men också att det i slutänden ska vara kul att gå till jobbet.

Det ska vara kul att gå till jobbet – det är i slutändan ett av de viktiga målen med att bli Leverantörernas första val. Trafikverket har under åren gått igenom olika former av tänkta samarbetsformer inom projekten - former som haft olika grad av framgång. Därför såg vi över våra riktlinjer och tillsammans med branschorganisationerna Bygg-och Innovationsföretagen och resultatet blev den nya riktlinjen.

Det är en riktlinje som lägger stor vikt vid dialog och samarbete i projekten och som ska stötta ett gott ledarskap hos både Trafikverket och leverantörer. Målet är att den nya riktlinjen ska stödja samarbete i projektens alla flöden, från tidiga skeden, förberedelse och genomförande av upphandling, etablering av kontrakt samt genomförande av kontrakt.

logotyp Leverantörens förstaval
 

 

En verktygslåda för projekten

I den nya riktlinjen finns ett antal olika verktyg som kan användas genom hela flödet. Verktygen är beskrivna i förfrågningsunderlaget och ska sedan användas av projektet genom hela projektgenomförandet.

– Syftet med att tillämpa de olika verktygen är att förenkla samarbetet och att upplevelsen av ett fungerande samarbete ska öka i både enskilda kontrakt och som helhet, säger Göran Domås, Inköp och Logistik som lett arbetet med att ta fram den nya riktlinjen.

Göran Domås
Göran Domås, Trafikverket 

– Verktygen ska möjliggöra en god psykosocial arbetsmiljö, förebygga eller tidigt lösa gemensamma utmaningar och problem och på så sätt bidra till att undvika tidsödande konflikter och missförstånd i ett senare skede, fortsätter Göran. Men de ska även bidra till att utveckla fler konkurrenskraftiga idéer och lösningar genom innovation. Genom ett gott samarbete kan vi uppnå ett så effektivt projekt- eller uppdragsgenomförande som möjligt.

En gemensam samarbetsplan tas fram och signeras av båda parter

En viktig del i den nya riktlinjen är att innan vi startar upp genomförandet av kontraktet finns en etableringstid. Under denna säkerställs att offererade resurser finns på plats innan man börjar arbetet med samarbetsplanen. Samarbetsplanen ska signeras av respektive ombud.

– Ett väl fungerande samarbete är den viktigaste faktorn för att tillsammans kunna utvecklas mot målen – ett väl genomfört projekt där alla parterna är nöjda. Trafikverket med leveransen och leverantören med en god affär. Grundförutsättningarna i för ett lyckat projekt är också att det finns många delar på plats; affärsmässiga förutsättningar, kompetens och ledarskap och nu ska de nya samarbetsverktygen underlätta projektgenomförandet.

– Intentionen är att projektet genomförs gemensamt, men där vi har olika roller, Trafikverket och leverantör. Men, vi måste vara överens om våra gemensamma arbetssätt, vilka samarbetsverktyg vi använder och också hur vi samarbetar under genomförandet. Vilka mål har vi och hur följer vi upp vårt arbete? Det här kommer att bli en nyttig gemensam resa för oss båda parter. Vi måste samtala, vi kommer att behöva jobba nära och vi behöver öka förståelsen för varandras drivkrafter och utmaningar, avslutar Göran.

Riktlinjen gäller från den 1 januari 2024. Den ersätter alla tidigare dokument som styrt våra samarbetsformer – samverkan hög och samverkan bas.

Även Trafikverkets Affärsstrategi är uppdaterad för att stötta riktlinjen.