Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rapport: Så förbättras den gränsöverskridande planeringen av transportinfrastruktur i Norden

Genom att bygga en gemensam nordisk kunskapsbas för transportinfrastruktur och flöden i de nordiska länderna kan den samlade kunskapsnivån höjas och bidra till att utveckla ett transportsystem som gynnar de nordiska länderna och Norden som helhet.

Det menar Nordregio som 2021–2023 genomfört en forskningsstudie för Trafikverket som nu är redovisad. Gränsöverskridande transportinfrastrukturplanering involverar många aktörer på olika nivåer, från ministerier och transportmyndigheter till regioner, kommuner, privata företag med flera.

Rapportens slutsats är dock att den främsta potentialen för förbättringar på området är att de nationella regeringarna i högre grad prioriterar det nordiska politiska samarbetet inom transportinfrastruktur.

– Även om studien visar på utmaningar finns det också flera exempel på framgångsrika planeringsinsatser som Trafikverket arbetat med, liksom förslag på åtgärder för att ytterligare utveckla transportplaneringen över nationsgränserna, berättar Björn Hasselgren, Trafikverket.

Slutseminarium

Slutseminarium genomfördes den 20 juni där Anna Lundgren, projektledare vid Nordregio presenterade rapporten. Efter presentationen genomfördes en paneldiskussion med Stefan Engdal och Maria Öberg från Trafikverket och Maria Stockhaus, riksdagsledamot och ledamot i Nordiska rådet.

Trafikverket är positivt till den analys som genomförts i projektet och betonar att Nordregio står för sin analys och sina slutsatser.

Sju nyckelområden för en förbättrad gränsöverskridande planeringen av transportinfrastruktur i Norden

  • Insikt om att gränsöverskridande transportinfrastrukturplanering är komplex
  • Förståelse för att den nationella planeringen för transportinfrastruktur har en nyckelroll
  • Hantering av bristen på tydliga uppdrag och mandat för gränsöverskridande transportinfrastrukturplanering
  • Systematiskt delande av information och kunskap om transportinfrastrukturplanering
  • Beakta att gränsöverskridande transportinfrastruktur är en fråga om prioriteringar
  • Involvering av regionala och andra intressenter i den gränsöverskridande transportinfrastrukturplaneringen
  • Kunskap om hantverket för hur man samarbetar kring gränsöverskridande transportinfrastrukturplanering