Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gemensam kraftsamling för Mälarsjöfarten

Under våren bjöd Trafikverket in till högnivåmöte för att diskutera hur Mälarsjöfarten kan utvecklas för att avlasta vägar och järnvägar i Mälardalsområdet.

Generaldirektörerna för Trafikverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen, vd:arna för Mälarhamnar, Stockholms hamnar, Södertälje hamn och Hutchinson Ports Stockholm samt kommunstyrelsens ordförande i Västerås respektive Köping deltog på mötet.

Alla överens – nu jobbar vi vidare tillsammans

– Mälarsjöfarten spelar en avgörande roll i transportsystemet och vi är alla överens om att det finns viktiga frågor som vi måste ta itu med gemensamt för att stärka godstransporterna på Mälaren. Vi har beslutat att tillsätta en arbetsgrupp som ska identifiera och hantera prioriterade frågor. Vi behöver även utveckla en handlingsplan med åtgärder och uppföljning. Nu gör vi helt enkelt en gemensam kraftsamling för att kunna utnyttja Mälarsjöfartens fulla potential, säger Björn Garberg, sjöfartssamordnare på Trafikverket.

Långsiktiga insatser

Regeringsuppdraget som Nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart har pågått sedan 2018 och ska slutredovisas senast i juni 2024 och vissa av insatserna är långsiktiga.

Björn Garberg, sjöfartssamordnare på Trafikverket.
Björn Garberg, sjöfartssamordnare på Trafikverket. 

– Det är viktigt att redan nu fundera över hur de långsiktiga insatserna ska hanteras när uppdraget har avslutats. Fokus bör ligga på sjöfartens potential och möjligheter och att ha en löpande dialog med aktörerna i transportkedjan. Det kan även behövas tydligare och samlad information om exempelvis regler och tillstånd för att minska tröskeln att starta nya sjöfartslinjer, säger Björn Garberg.

Beslut behöver tas redan nu

– För att dra nytta av arbetet som gjorts hittills behöver vi ta ställning till en del saker och ta vissa beslut redan nu. Det gäller bland annat att skapa incitament för gröna sjöfartskorridorer och trafik på de inre vattenvägarna, samt att fortsätta sprida kunskap och information om sjöfartens potential. Det är viktigt att lägga grunden för ett långsiktigt hållbart och tillförlitligt transportsystem i Sverige. Sjöfarten har en central roll i det, avslutar Björn Garberg.

Trafikverkets syn på sjöfartens roll i transportsystemet

Nedan kan du se en video med Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana där han pratar om sjöfarten som transportslag och vilken roll sjöfarten har i transportplaneringen för att frigöra kapacitet.

Mer information

Regeringsuppdraget som Nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart har pågått sedan våren 2018. Syftet med uppdraget är att främja en väl fungerande och effektiv inrikes sjöfart och närsjöfart och att förbättra förutsättningarna för att öka andelen godstransporter med sjöfart. I uppdraget ingår att sprida kunskap och information om sjöfarten, att samordna gröna sjöfartskorridorer samt att främja trafiken på de inre vattenvägarna.