Denna nyhet är äldre än 6 månader

Transportköparna – en nyckelaktör för intermodala sjötransporter

Transportköpande företag, som speditörer och tillverkningsindustrin, har en nyckelroll för utvecklingen av intermodala sjötransporter. Nu inleder den nationella sjöfartssamordnaren Björn Garberg en rad dialoger med transportköparna.

En ökad användning av intermodal sjöfart kan fungera som en möjliggörare när  kraven och behoven på godstransporterna förändras. Men om inte transportköparna ser nyttan kommer sjöfarten heller inte att kunna utnyttjas och utvecklas fullt ut.  Därför inleder nu den nationella sjöfartssamordnaren Björn Garberg en rad dialoger med just transportköparna.

– Det är viktigt att utveckla samarbetet och dialogen med de som faktiskt efterfrågar godstransporterna, det vill säga transportköparna. Trafikverket har identifierat ett antal olika aktörer som vi tror kan ha ett intresse av att diskutera sina nuvarande och framtida transportupplägg. Men vi vill naturligtvis även komma i kontakt med andra transportköpare som planerar att förändra sina transportupplägg eller som bara är nyfikna på sjöfarten, säger Björn Garberg. 

Mer trafik på vägar och järnvägar, högre miljökrav, ökande bränslepriser och bristen på chaufförer är bara några exempel på faktorer som kan bidra till osäkerheter och ökande kostnader för transportköparna. Men vilka möjligheter finns det egentligen i intermodala sjöfartslösningar och hur kan de bidra till att skapa robusta, kostnadseffektiva och energismarta transportupplägg? Hur kan en ökad användning av sjöfart komplettera väg- och järnvägstransporter på ett smart sätt och vilka nyttor kan det generera? Bidrar verkligen en ökad användning av sjöfarten till minskade klimatutsläpp eller är det en utopi? 

Genom dialogerna hoppas sjöfartsamordnaren få en bättre förståelse för transportköparnas förutsättningar samt bidra med nya perspektiv och ökad kunskap om intermodala sjötransporter. Förhoppningen är att tillsammans med transportköparna hitta lösningar som bidrar till mer hållbara och tillförlitliga godstransporter, där sjöfartens potential utnyttjas bättre.