Bilar på väg med mitträcke, genom ett skogslandskap
Denna nyhet är äldre än 6 månader

NordicWay – ökar säkerheten på vägarna

Säkerheten och effektiviteten i vägtransportsystemet kan avsevärt förbättras genom säker delning av data mellan fordon, infrastruktur och myndigheter.

Inom samverkansprojektet NordicWay 3 utvecklas just nu både IT-baserade verktyg och affärsmodeller för att möjliggöra just detta.

I projektet testas ett antal tjänster och teknik som möjliggör delning av data mellan inblandade aktörer. Det kallas för C-ITS* och innebär att fordon, fordonstillverkare, infrastruktur, myndigheter m.fl. delar specifik information som bidrar till att öka trafiksäkerheten, förbättra trafikflödet samt att minska koldioxidutsläppen.

– Det uppkopplade fordonet är en viktig komponent i utvecklingen av framtidens vägtransportsystem med högre säkerhet, mindre miljöpåverkan, bättre tillgänglighet och optimering av utnyttjandet av befintlig infrastruktur, säger Anna Johansson Jacques, koordinator för NordicWay 3.

Det innebär nytta för såväl samhälle som medborgare och det kommer även att ge bättre förutsättningar för industrin och för gods- och persontransporter när det gäller tillgänglighet och punktlighet.

– Ett mer tillgängligt digitalt informationsflöde i vägtransportsystemet ger också möjligheter till utveckling av  intermodalitet d.v.s. nyttjandet av flera trafikslag för resor och transporter, menar Anna.

Anna Johansson Jacques
Anna Johansson Jacques 

Vad är NordicWay

NordicWay är ett av EU-delfinansierat samarbetsprojekt, där Sverige, Norge, Danmark och Finland gemensamt driver arbetet som gör det möjligt för fordon, infrastruktur och nätoperatörer att kommunicera säkerhetsrisker och annan information om vägar och trafik i Norden mellan olika intressenter.

Arbetet bygger på samverkan och deltagande från industri, näringsliv, akademi, myndigheter och privatpersoner i de fyra länderna. NordicWay har pågått sedan 2015 och är nu i ett skede (NordicWay 3) där demonstrationer av tekniken ska resultera i så nära implementeringsbara tjänster som möjligt. Testerna påbörjas under 2022 och projektet avslutas sista december 2023. NordicWay 3 koordineras av Sverige genom Trafikverket.

Demonstration av olika lösningar

Demonstrationer är en viktig del i arbetet för att säkerställa såväl teknik som affärsmodeller. Data hämtas från infrastrukturen, trafikljus och andra datakällor. Informationen delas mellan fordon, fordonstillverkare, infrastruktur, relevanta myndigheter och andra företag.

I NordicWay delas information mellan fordon och med vägsidesutrusning med hjälp av de befintliga mobilnäten. I bakgrunden finns ett nätverk som säkerställer en standardiserad och säker kommunikation mellan företag och myndigheter och som möjliggör avancerade förarstödstjänster.

Demonstrationer har genomförts på olika platser och gränsöverskridande tester har genomförts vid Öresundsbron och E6:an vid Svinesund på gränsen mot Norge. I Finland har olika mobilapplikationer utvecklats där bilförarna har kunnat ta del av väderprognoser och planerade vägarbeten, men också själva kunnat rapportera in hinder på vägen.

*C-ITS  - Cooperative Intelligent Transport Systems

Målsättningar för NordicWay

  • Tjänster och val av tekniska lösningar syftar till att täcka hela det nordiska vägnätet och har en potential att nå hög spridning utan ytterligare infrastrukturinvesteringar
  • Driftskompatibiliteten mellan flera C-ITS-tjänster ska testas i hela Norden
  • NordicWay fokuserar på lösningar och tjänster som är lämpade för nordiska förhållanden t.ex. utifrån hur vägar, mobiltäckning och trafikproblem ser ut i Norden
  • NordicWay bidrar till att skapa en gemensam europeisk, uppkopplad mobilitet med hög grad av avancerat förarstöd genom samarbete med övriga Europa
  • NordicWay fortsätter att utforska användningen av befintlig mobilkommunikation för C-ITS-tjänster exempelvis på landsbygdsvägar med dålig mobil anslutning
  • NordicWay kommer att demonstrera och belysa framtida tjänster och utmaningar kopplade till fordon med högre automatiseringsnivåer
     

NordicWay – en del av EU:s program CEF 

NordicWay är en del av EU:s program CEF – Connecting European Facility, som stödjer implementering av stora väg- och järnvägsprojekt. Huvudparter i projektet är myndigheter i Danmark, Finland, Norge och Sverige. 

Agreement no: INEA/CEF/TRAN/M2018/1769010