Nils och Johan Wedin ifrån MOVEBYBiKE, cykelåkeriet som tog hem Godstransportrådet Skåne/Blekinges transport- och miljöpris Årets Lyft. I mitten ser vi prisutdelaren Anneli Hulthén, landshövding i Skåne län.

Vinnare 2016

Högsta poäng inom alla kategorier, det var ingen tvekan vem som skulle ta emot årets transport- och miljöpris. Det blev ett åkeri som tog hem det, kanske rentav det miljö- och trafiksäkraste i landet. Cykelåkeriet MOVEBYBiKE tilldelas Årets Lyft för 2016.

Under onsdagen delade Godstransportrådet i Skåne och Blekinge ut sitt transport- och miljöpris för elfte året i rad. Som brukligt de senaste åren skedde detta vid Trelleborgs hamns stora transportkonferens. Vinnarföretagets grundare, Johan Wedin och Nils Wedin, fick motta priset av den nya landshövdingen i Skåne län, Anneli Hulthén.

MOVEBYBike startade 2012 och finns i förutom Malmö och Lund i ett flertal andra städer runt om i landet. Företaget kan med sina cyklar transportera 300 kg och 3 m³ per lass.

Vid utnämningen till priset baserar sig Godstransportrådet på fyra kriterier; Från de transportpolitiska målen ska bidrag till miljömålen och trafiksäkerheten uppfyllas. Utöver detta bedöms innovationsgraden samt "det goda exemplet".

– I år var det ett lätt beslut. MOVEBYBiKE har funnit några år nu och visat att deras koncept fungerar. De fortsätter hela tiden utveckla och anpassa sina cyklar efter de behov som finns. Och ett miljövänligare alternativ för godstransporter finns inte, konstaterade juryns ordförande för Årets Lyft, Reinhart Teltscher.

Juryns motivering till priset löd:

"I den alltmer förtätade staden ökar behovet att erbjuda innovativa alternativ för varierande transportflöden till, från och inom stadsdelarna. De skall vara effektiva, ytsnåla, miljövänliga och trafiksäkra. Med sin citylogistik bidrar MOVEBYBiKE till en hållbar stadsmiljö. Förmågan att ständigt upptäcka transporter som kan ställas om till cykel har fått företaget att växa och har motiverat dem att etablera transportsystemet i ett antal städer i Sverige".

– Detta är ett viktigt pris som vi blev mycket glada för. Det bevisar att vi med våra cyklar mer än väl kan mäta oss med lastbilsåkerierna i branschen. Det sporrar oss ytterligare, avslutade Johan Wedin, en av två glada vinnare ifrån MOVEBYBiKE.