Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana. Foto: Elin Gårdestig

Gd har ordet: Sverige får aldrig stanna

Jag tycker att det känns som att det hände alldeles nyss, men det har redan gått ett år sedan Sverige blev medlem i Nato. Anledningen var det försämrade säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina.

Vi kan se i vår hotbildsanalys för transportsektorn att lägesutvecklingen är allvarlig och blir mer komplex. En slutsats vi drar av hotbildsanalysen är att skyddet av transportsystemet behöver stärkas för att vi ska kunna stå emot påfrestningar. Jag känner tillförsikt med perspektivet att vi är många aktörer som tillsammans kan öka motståndskraften inom den svenska transportsektorn. Svensk infrastruktur och transporter, på land, till sjöss och i luften, är centralt för vårt eget land men också för att möjliggöra Natos förmåga att verka i Nordeuropa.

Näringslivet en viktig aktör

Det bästa skyddet som jag ser det är att vi delar våra aktuella lägesbilder med varandra, det vi upptäcker i våra respektive verksamheter, ökar medvetenheten och samverkar. Jag vill att vi engagerar oss tillsammans med näringslivet ännu mer framgent inom sektorn och utvecklar samarbetet för att aktivt utnyttja den kompetens som finns. Det blir ett viktigt tillfälle vid årets första samverkansmöte i början av mars med Beredskapssektor Transporter Privat – Offentlig samverkan (BT POS). Högst på agendan står hur vi kan jobba tillsammans på ett effektivt sätt, samplanera mellan sektorerna och näringslivet så att vi alla är med och bidrar i totalförsvarsplaneringen.

Styrka i sammanhållet transportsystem

Jag kan tydligt se genom vår kraftsamling i Trafikverket att det är en styrka i att hålla samman transportsystemet. Vi kan visa på hur systemvillkoren för vägar och järnvägar skiljer sig åt och vad som behöver ingå i ett systemansvar för att vi ska hantera väg- respektive järnvägssystemen effektivare – i normalläge, kris och krig.

Sverige får aldrig stanna

Internt i Trafikverket har vi under året som gått jobbat med att skaffa oss kunskap och bli medvetna om vår roll och uppgift i ett försämrat säkerhetsläge. Trafikverket måste leverera i alla lägen, vid kris och ytterst krig. Därför behöver vi stärka vår motståndskraft för att skydda vår verksamhet och vara beredda, vad som än händer. Jag ser det som det viktigaste om någonting allvarligt händer Sverige - att vi inte stannar upp. Att människor och transporter alltid kan ta sig fram. Att Sverige aldrig stannar.

Ytterst handlar det om att ha möjlighet att vi alla, du och jag, kan fortsätta leva våra liv där vardagen rullar med skola, jobb och gemenskap. Det är också då vi har som mest kraft att försvara landet och demokratin.