
Trafikverket redovisar Underhållsplanen för 2025–2028
I underhållsplanen redovisas hur Trafikverket prioriterar och använder tilldelade medel för underhållsåtgärder, och vilka effekter det ger i transportsystemet.
Upprustningen av vägnätet startar
Med utgångspunkt i riksdagens beslut om infrastrukturpropositionen för perioden 2026–2037 inleds under 2025 upprustningen av vägnätet med en ökning av det förebyggande underhållet. Under perioden 2025–2028 kommer ramnivåerna stegvis att öka för att komma upp i den årliga nivå som krävs för att kunna återta det eftersatta underhållet fram till 2037.

– De utökade ekonomiska ramarna ger oss äntligen möjlighet att satsa på det som är samhällsekonomiskt mest effektiva, nämligen att rusta befintlig infrastruktur. Nu kan vi arbeta långsiktigt och metodiskt för att upprätthålla, och successivt förbättra, framkomligheten på våra vägar. För att kunna omsätta högre anslagsnivåer och lyckas genomföra de stora volymerna underhåll på ett effektivt sätt behöver vi ett fortsatt nära samarbete med våra entreprenörer och leverantörer, säger Annika Canaki avdelningschef, Vägsystem Underhåll.
Basunderhållet, såsom vinterväghållning och akut felavhjälpning, utgör en stor andel av underhållsverksamheten, och kommer fortsatt att prioriteras. Tilldelade medel möjliggör dock samtidigt reinvesteringar, exempelvis på äldre motorvägar och mötesfria vägar, för att långsiktigt kunna bibehålla funktionaliteten på de högtrafikerade delarna av vägnätet. I underhållsplanen kommer reinvesteringar i vägkroppen att prioriteras. Även om åtgärderna är kostsamma, jämfört med att bara byta vägens översta lager, är de mer lönsamma över tid eftersom framtida beläggningar av vägytan då kommer att hålla längre.
Vi fortsätter byta ut sliten järnvägsanläggning på viktiga transportflöden
Anslagen för järnvägsunderhåll har successivt ökat fram till 2024, för att därefter plana ut på en högre nivå jämfört med föregående nationella plan. Under 2024 uppgick järnvägsunderhållet till cirka 16 miljarder kronor på järnvägsunderhåll, vilket var 2 miljarder mer än 2023. Riksdagens beslut om infrastrukturpropositionen för planperioden 2026–2037 innebär en fortsatt ökning av järnvägsunderhållet, baserat på vad Trafikverket bedömer möjligt att omsätta i åtgärder både ur ett genomförandeperspektiv men även sett till trafikpåverkan.
De ökade anslagen ger utrymme för fler åtgärder inom samtliga delar av anläggningen. Antalet reinvesteringar ökar vilket syns i form av ett ökat antal spår- och kontaktledningsbyten. Växelbytestakten ökar också, med fokus på att ta bort och hindra hastighetsnedsättningar. Under perioden möjliggörs en ökning av ställverksbyten och reservdelssäkring för signalanläggningen, vilket ökar möjligheten att bibehålla driftsäkerheten och möjligheten att bedriva satsningen på vägskydd vid plankorsningar och trafikinformation enligt plan.

Kontaktledningar kommer att kunna rustas upp i en ökad takt. Även åtgärder för att göra elkraftförsörjningen mer robust kommer att kunna genomföras. Utbyte och upprustning av hissar, rulltrappor samt plattformstak genomförs på stationer för att behålla säkerhet och tillgänglighet för resenärer.
– Järnvägsunderhållet går på högvarv och vi genomför fler åtgärder än någonsin tidigare. För att få ut så många arbeten som möjligt i spåren med så liten påverkan på trafiken som möjligt ställs stora krav på att vi vässar både vår planering och våra produktionsmetoder. Vi behöver, i samarbete med branschens aktörer, hitta fungerande trafiklösningar för våra resenärer och för gods, säger Jon Sundh, avdelningschef, Järnvägssystem Underhåll.
Satsningen innebär att den negativa tillståndsutvecklingen som pågått under lång tid på järnvägen bromsas upp och stabiliseras. De planerade hastignedsättningarna på de fyra särskilt utpekade flödena är helt återställda, och ytterligare åtgärder är planerade för att minska risken för nya nedsättningar. På övriga flöden kommer det fortfarande finnas anläggningar som behöver bytas eller åtgärdas. Trafikverket bedömer dock att funktionaliteten i allt väsentligt kommer kunna upprätthållas på dessa stråk.
Mer information om underhållsplanen
Trafikverkets underhållsplanering utgår från den nationella planen för transportinfrastrukturen och Trafikverkets underhållsstrategier. Underhållsplanens åtgärder återfinns också i Trafikverkets genomförandeplan, som redovisar de effekter åtgärderna ger när de är genomförda och den trafikpåverkan som kan uppkomma när de genomförs.
Vid framtagandet av underhållsplanen har dialog förts bland annat med järnvägsbranschen, inom ramen för stärkt branschsamverkan. När det gäller vägåtgärderna tas de fram i dialog med samverkansparter och genom koordinering i interna och externa forum.
Underhållsplanen löper över fyra år, men uppdateras årligen.