Svenska Stadsnätsföreningen inviger beredskapsutbildning för fibertekniker

Utbildningen, som genomförs på delar av Trafikverksskolans övningspark, syftar till att utbilda tekniker i att snabbt och effektivt återställa prioriterade fiberförbindelser vid sabotage eller kris, så att viktiga samhällsfunktioner aldrig stannar.

Svenska Stadsnätsföreningen har nu invigt det första tillfället i sin beredskapsutbildning för fibertekniker. Under utbildningens första dag får deltagarna en teoretisk genomgång av beredskapsarbetet. De följande två dagarna fokuseras på praktiska övningar, där teknikerna får hantera realistiska scenarier. Bland annat övas lokalisering och reparation av avskurna fiberkablar i simulerade kratrar.

I övningarna ingår; riskbedömning och säkerhetsaspekter vid akuta reparationer; praktisk felsökning för att lokalisera fiberbrott samt prioritering av vilka fiberförbindelser som behöver återställas först exempelvis sjukhus och andra kritiska samhällsfunktioner.

Innan våren är slut kommer grusytan på Trafikverksskolan i Ängelholm, som upplåtits för praktisk övning, vara full av kratrar och hål i takt med att tekniker utbildas var tredje vecka. Under övningarna används olika metoder för att skapa realistiska förhållanden. Exempelvis kan kratrarna fyllas med vatten för att försvåra för teknikerna och även en docka föreställande en skadad person kan också plötsligt påträffas i en krater. Deltagarna får också öva på att hantera reservkraft och använda kommunikationssystem såsom RAKEL för effektiv samordning vid kriser.

– Genom denna utbildning stärker Sverige sin beredskap och säkerställer att tekniker är redo att agera snabbt och effektivt för att upprätthålla kommuners och regioners digitala infrastruktur även i svåra situationer, säger Linda Kindberg, nationell beredskapschef och beredskapssamordnare på Svenska Stadsnätsföreningen.

Samarbeten för en stärkt beredskap

Utbildningen har redan getts i Hudiksvall i två år, men för att tillgängliggöra kompetensen för landets södra delar letade Svenska Stadsnätsföreningen nu efter utbildningslokaler och utomhusytor för att öva praktiska färdigheter och fann Trafikverksskolans övningspark i Ängelholm.

– Vi är mycket stolta över att vi kommit igång med utbildningsinsatserna så snabbt och vi är väldigt tacksamma över Trafikverksskolans effektiva insatser som möjliggjort kursstarten idag, knappt två månader efter att samarbetsavtalet signerades. Totalt deltar ett tiotal tekniker från olika kommuner och regioner i södra och mellersta Sverige under denna första kursomgång. Sju stadsnät representeras med deltagare från Stockholm, Småland, Skåne och Västra Götaland, säger Linda Kindberg.

Framtida utbildningar och beredskapsutveckling

Till hösten kommer Stadsnätsföreningen även starta en utbildning för nätverkstekniker i beredskap på Trafikverksskolan i Ängelholm. Syftet med utbildningen är att återetablera en sprängd nod genom att kontrollera utrustningens status, plocka ut och återvinna det som går och komplettera med ny utrustning för att därefter skapa en ny nod.

– Vi ser utvecklingspotential i detta samarbete både med andra beredskapsaktörer men också för järnvägens egen del, där liknande scenarios kan komma att utspela sig på kablage till järnvägen som behöver repareras snabbt vid en eventuell kris, säger Martin Johansson, samordnare för utbildningen hos Trafikverksskolan.

Mer information om Svenska Stadsnätsföreningen

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 125 bredbandsleverantörer. Tillsammans med bland annat Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation och Post- och telestyrelsen, erbjuds beredskapsutbildningen för de fibertekniker som arbetar på stadsnät. Även personal från teleoperatörerna utbildar sina tekniker i beredskapsåtgärder genom Stadsnätsföreningens beredskapsutbildning.