Sjöfarten i Sverige navigerar på stormigt vatten

Sjöfarten i Sverige utmanas av både höjda avgifter och ökande kostnader för den gröna omställningen. Nu presenterar Trafikverket förslag för att stärka sjötransporterna och påskynda omställningen av sjöfarten.

Trots att politiken under en längre tid har haft ambitionen att öka andelen sjöburna godstransporter kvarstår en rad utmaningar. Höjda avgifter, nya regler för besättningsbyten och väntetider på lots har på senare år har försvårat utvecklingen för till exempel sjöfarten på Vänern och Mälaren.

Höjda avgifter och ökat tempo i den gröna omställningen manar till åtgärder

Sedan 2016 har statliga avgifter ökat kraftigt och blivit en större börda framför allt för trafiken på de inre vattenvägarna. Många sjöfartsaktörer upplever att det saknas tydliga politiska besked om hur avgifterna ska hanteras. Trafikverket föreslår nu att Trafikanalys får i uppdrag att utreda hur avgiftssystemet kan anpassas för att stödja sjötransporter.

Dessutom behövs åtgärder för att öka takten i sjöfartens gröna omställning och underlätta införandet av gröna sjöfartskorridorer. Trafikverket föreslår en kombination av olika styrmedel och fördjupat samarbete mellan offentliga och privata aktörer.  

– Det behövs tydliga politiska beslut och konkreta åtgärder för att sjöfarten ska kunna växa, ställa om och därmed bidra till ett mer hållbart och tillförlitligt transportsystem, säger Björn Garberg, nationell sjöfartssamordnare.

Mer kunskap och ändrat förhållningssätt kan få inlandssjöfarten att lyfta

I andra europeiska länder finns utbildningar som gör det möjligt att framföra pråmfartyg utan lots. I Sverige däremot finns inte samma möjlighet, även om det går att ansöka om lotsdispens. Trafikverket föreslår att en oberoende organisation får i uppdrag att titta på den europeiska utbildningen och om den kan användas på samma sätt i Sverige.

– Inlandssjöfarten är stor i Europa men har haft svårt att etablera sig i Sverige. Vi behöver nu öka kunskapen och se över vilka förändringar som kan göras för att få inlandssjöfarten att lyfta även här. Med rätt åtgärder kan inlandssjöfarten bli en större del av lösningen på Sveriges transportutmaningar, säger Björn Garberg.

Samverkansplattform som katalysator för innovationer inom färjetrafiken

Kollektivtrafik på vatten upphandlas av några få offentliga organisationer och redan idag används elektrifierad sjöfart med långa avtalstider. Det finns fortfarande ett behov av utveckling och innovation, men att gå mot innovationsupphandling är ett stort steg. För att driva utvecklingen framåt behövs i första hand en plattform för samarbete och kunskapsbyggande.

– För att öka innovationsgraden inom färjetrafiken behövs ett löpande erfarenhetsutbyte och kunskapsbyggande. Nu samlar vi aktörerna i en gemensam samverkans- och utvecklingsplattform, avslutar Björn Garberg.