Trafikverket med på 100-listan över Sveriges mest lovande forskningsprojekt
Varje år utser Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) 100 forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället. Även i år har vi forskningsprojekt som kommit med på listan.
IVA:s årliga 100-lista sätter ljuset på aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Här samlas noga utvalda forskningsprojekt från Sveriges lärosäten, där alla deltagare har intresse av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt.
På årets 100-lista, som är den sjätte i ordningen, lyfter IVA fram forskningsprojekt inom samhälle och välfärd, infrastruktur, smart industri, cirkulär ekonomi, resurs- och energieffektivitet, gröna och blå näringar samt affärsmodeller.
– Vi är stolta över att även i år vara med på listan och det visar att Trafikverkets forskningsprojekt är av god kvalitet och gör skillnad. Forskning och innovation har stor potential inom ett flertal områden och kan bidra till minskade klimatutsläpp, förbättrad folkhälsa, öka trafiksäkerheten för att nämna några viktiga områden, säger Kristina Gustafsson, Trafikverket.
Effektiv byggprocess
Trafikverkets forskningsprojekt på årets IVA-lista är hämtat från Bygga-portföljen och heter ”Systematisk verifieringsautomatisering av krav” (SVAR*). Forskningsresultaten syftar till att effektivisera kravställning, lösningsdesign och verifieringsprocesser för byggprojekt.
Det leder till att minska realiseringstiderna vilket i sin tur bidrar till att sänka kostnaderna för projekten och även öka den lokala utvecklingen i samhället.
– Sverige behöver bättre infrastruktur för att accelerera den gröna omställningen och bygga resurseffektiva lösningar till relevanta samhällsproblem. Digitalisering erbjuder en betydande processoptimering och den vill vi hämta hem med hjälp av forskningsprojektet, berättar Maria Nilsson, Trafikverket.
Se 100-listan på IVA:s webbplats
*SVAR – Akronymen utgår från engelska och står för Systematic verification automation of requirements