Rundabordssamtal om effektiva och smarta järnvägstransporter.

Generaldirektören i dialog med näringslivet om ökad samverkan för effektiva och smarta järnvägstransporter

Onsdagen den 12 juni bjöd Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana in branschen samt infrastruktur-och bostadsminister Andreas Carlson till ett rundabordssamtal med fokus på framdrift, utmaningar och möjligheter inom järnvägssektorn.

Samtalet var en uppföljning på infrastruktur-och bostadsministerns möte i juni 2023 som berörde planering av tågtrafiken. Över 20 aktörer medverkade i årets samtal och fokus för dagen låg på dialog om hur effektiva och smarta järnvägstransporter kan säkerställas med gemensamma ansträngningar. 

– Vi hade ett mycket bra möte där alla inklusive, infrastruktur-och bostadsminister Andreas Carlson, uttryckte hur glädjande och uppskattad dialogen är. Det är av yttersta vikt att lyssna in varandras perspektiv. Samtliga deltagare vittnade om att vi har en mycket bättre dialog och relation idag än tidigare. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla dessa, säger Roberto Maiorana generaldirektör Trafikverket.

Genomförda och planerade åtgärder för järnvägens utveckling

Roberto Maiorana inledde med att kort berätta om genomförda och planerade åtgärder för att säkerställa järnvägens funktion som ett konkurrenskraftigt transportalternativ. Det belystes att kapaciteten i järnvägssystemet har ökat med drygt 10 procent jämfört med 2022 sen tågplaneringssystemet MPK infördes. Den fortsatta utvecklingen av systemet väntas ge ännu större effekt framöver.

Det belystes även att det pågår flera initiativ inom ramen för programmet Tillsammans för Tåg i Tid som verkar för en högre punktlighet. Det lyftes också exempel på nyligen slutförda satsningar på järnvägen runtom i landet som bidrar till utvecklingen av hela transportsystemet.  

Generaldirektören fortsatte därefter att betona att järnvägen är under stark utveckling och står inför stora förändringar de närmaste åren. Trafikverket har även flera pågående regeringsuppdrag kopplat till järnvägens funktion och utveckling. Ett av dessa uppdrag innefattar åtgärder för att stärka genomförandet av järnvägsunderhåll. Det gavs en statusbild på pågående och kommande aktiviteter, så som Malmbanerådet och Västra stambanerådet som är aktörsgemensamma arenor för sammanhållen planering med resenärer och gods i fokus.

Det gavs också en lägesbild över Trafikverkets fortsatta upprustning av järnvägen i sommaren samt befintlig beredskap med entreprenörer och järnvägsföretag inför oförutsedda händelser och eventuellt extremväder.

Presentationen avslutades med en kort beskrivning av det pågående initiativet för ett sammanhållet systemansvar för väg- respektive järnvägssystemet, som är en del av Trafikverkets förändringsresa.

Tillsammans för gemensamma framsteg för järnvägen

Huvuddelen av rundabordssamtalet ägnades till dialog där samtliga aktörer bidrog med reflektioner och inspel om det nuvarande och framtida järnvägssystemet.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson betonade vikten av samsyn samt att utveckling av järnvägen måste ske genom samarbete med näringsliv, godsföretag, transportköpare, operatörer, entreprenörer med flera. Han underströk på det sättet vikten av mötets betydelse. 

Aktörerna framhöll att de upplever att det har skett en positiv förändring hos Trafikverket det senaste året där man upplever en ökad lyhördhet, proaktivitet och framdrift i olika frågor samt utvecklad dialog och samarbete.

Det uttrycktes bland annat en uppskattning för den förbättrade dialogen runt stora planerade banarbeten inför tågplan 2025 samt arbetssättet som formats i både Malmbanerådet och Västra stambanerådet.

Det konstaterades också det finns en del gemensamma utmaningar som behöver hanteras för att möta morgondagens transporter. Det lyftes att det bland annat finns behov en snabb upprustning av järnvägen, större grad av långsiktig planering och framförhållning, förenklade regelverk för ökad effektivitet, nya upphandlingsmetoder för att bidra med expertkunskap samt test av nya metoder och teknik för ökad innovation.

Samtliga parter fram emot att fortsätta samarbeta för att säkerställa effektiva och smarta järnvägstransporter som gynnar både näringsliv och medborgare.