Maria Krafft, Tobias Lindberg och Roberto Maiorana diskuterar trafiksäkerhet på järnväg.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tillsammans för en säkrare järnväg

Temat för årets resultatkonferens trafiksäkerhet järnväg var Tillsammans för en säkrare järnväg. Fokus var händelser i järnvägssystemet som kunnat få allvarliga konsekvenser och hur olika aktörer tillsammans kan förhindra att den typen av händelser sker.

Maria Krafft i samtal med Henrik Alm, SJ, och Björn Nettervik, Hector Rail. 

Medverkande i den webbsända konferensen som genomfördes 2 maj var representanter från Trafikverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SJ, Hector Rail, Transportstyrelsen och Statens haverikommission.

Moderatorer för konferensen var även i år Tobias Lindberg, enhetschef för trafiksäkerhet järnväg och Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet, båda Trafikverket. Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana deltog i den inledande paneldialogen:

–Trafikverket sätter alltid säkerheten främst och vi har nåbara mål. Vi gör ett bra jobb men har utmaningar och behöver göra mer. Vårt nya planeringssystem som vi tagit i bruk är förknippat med en del utmaningar, men vi börjar se effekter av vårt förbättringsarbete. Här har säkerhetsfrågan varit jätteviktig, betonar Roberto Maiorana.

Under konferensen presenterades olycksstatistik för järnvägsolyckor 2022 och Trafikverkets arbete med att förebygga stora olyckor och katastrofer. Det var även externa presentatörer på plats i studion. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beskrev med en film vikten av att ha beredskapsplaner och hur företag kan gynnas av kontinuitetsarbete.

SJ och Hector Rail fortsatte på liknande spår och pratade om samarbete kring säkerhet och viktiga faktorer när man gör en krisplan över landsgränser för deras nattåg från Stockholm ut i Europa. På programmet fanns även en paneldialog med representanter från Trafikverket, Transportstyrelsen och Statens haverikommission. De beskrev hur myndigheterna arbetade tillsammans vid en allvarlig olycka för att säkra att liknande händelser inte ska inträffa igen. 

Här nedan kan du ta den av inspelad sändning från konferensen.