
Digital godstransportinformation över hela EU - för ökad transporteffektivitet
Effektiva godstransporter är avgörande för EU:s ekonomi men beroendet av pappersdokumentation hindrar. Övergången till digital teknik, med stöd av eFTI-förordningen, säkerställer ett sömlöst, grönt och säkert datautbyte över alla transportsätt.
Arbetet för att bygga upp den EU-gemensamma IT-plattformen förväntas vara klar under 2027.
Övergången till elektronisk godstransportinformation förväntas att:
- Minska administrativa bördor genom att eliminera pappersarbete.
- Förbättra datasäkerhet och efterlevnad över transportnätverk.
- Möjliggöar sömlöst datautbyte mellan aktörer och över gränser.
- Bidra med beslutsstöd i realtid för ökad logistikeffektivitet.
Arbetet för att implementera eFTI-förordningen drivs av eFTI4ALL som är ett europeiskt konsortium som koordineras av medlemsstaten Sverige och leds av Trafikverket. eFTI4ALL ska driva på arbetet för att digitalisera informationshanteringen för godstransporter och logistik.
Sparar upp emot 900 000 träd varje år
Det finns även klimatvinster att hämta på en övergång till digital hantering av transportinformationen. Europeiska kommissionen har gjort en beräkning där man antar att över 1,5 miljarder transportsändningar har potential att bli papperslösa. Med ett genomsnitt på 1–5 kopior av varje dokument per försändelse innebär det ca 2–8 miljarder pappersark. Om alla dessa papper istället för att skrivas ut hanteras digitalt, motsvarar det årligen, 180 000–900 000 träd.

2027 ska den EU-gemensamma IT-plattformen vara klar
Under 2025 har arbetet börjat med att utveckla de digitala slussar, eFTI-Gates (tidigare benämnda som "noder") som ska stödja eFTI-efterlevnad.
Slussarna behövs för att relevanta myndigheter och alla aktörer i kedjan ska kunna koppla ihop sig via en certifierad IT-plattform. Under 2027 är planen att dessa slussar ska kopplas samman till ett gemensamt system för att åstadkomma ett helt integrerat, strömlinjeformat elektroniskt informationshanteringssystem för godstransporter över hela EU.
− Allt eftersom system och teknologier för sammankopplad logistik utvecklas hanterar vi också utmaningar inom IT-systemutveckling, cybersäkerhet, adoption hos små och medelstora företag och interoperabilitet, berättar Robert Sommar, som leder arbetet med att utveckla användarfall för eFTI4ALL i Trafikverket.

Vilka myndigheter som ska ingå i nätverket bestäms av medlemsstaterna men verksamheter som berörs är polis/gränsbevakning, tull, säkerhetsmyndigheter liksom räddningstjänst, brandkår etc. samt myndigheter inom miljö- och avfallshantering.
− Vi bygger relationer och kopplar ihop industrin, beslutsfattare och teknikleverantörer för att säkerställa smidig implementering. Genom att arbeta tillsammans kan vi möta utmaningar, driva innovation och maximera fördelarna med digitala godstransporter, säger Jan Bergstrand, koordineringsledare eFTI4ALL i Trafikverket.
Fördelar för ekonomiska aktörer
- Kostnadsbesparingar genom att öka effektiviteten i interna processer.
- Snabbare handläggningstider med effektivare planering och inspektioner som utförs av de behöriga myndigheterna blir enklare och snabbare.
- Datadelning - eFTI förenklar regulatoriska processer och möjliggör för transportföretag att skicka in standardiserade uppgifter snabbt och korrekt.
- Certifierade plattformar skyddar fraktdata med avancerad kryptering vilket minskar riskerna kopplade till fysisk dokumentförlust eller stöld.
- Realtidsspårning och synlighet genom hela försörjningskedjan.
Fördelar för samhället
- Främjar miljöanpassade transporter som kombinerade transporter och optimering av rutter liksom snabbare handläggningstider.
- CO2-utsläppsbesparingar relaterade till övergripande förändringar i volymer och mönster i trafiken, som ett resultat av elektronisk transportinformation och dokumentationsutbyte som uppskattas till över en miljon ton under en 20-årsperiod.
Mer information
Finansieras av Europeiska unionens CEF-finansieringsprogram, genom European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) under de befogenheter som delegerats från Europeiska kommissionen och under Grant Agreement nummer GAP–101175974. Innehållet i publikationen häri är ensamansvaret för författare, och det representerar inte nödvändigtvis de åsikter som uttrycks av Europeiska kommissionen eller dess tjänster.