Foto: Mostphotos.com

Forum och mötesplatser

Inom forskningen samverkar Trafikverket med många parter i olika forum både nationellt och internationellt. Här följer ett urval.

Nationellt

Forskning- och innovationsdagen

Trafikverket arrangerar varje år en dag om forskning- och innovation som vänder sig till forskare och externa samarbetspartners. 

Bana väg för framtiden

I detta program deltar Trafikverket, Statens väg- och transportforskningsinstitut, KTH, Lunds tekniska högskola och Ramböll. Frågeställningarna berör bygge av väg, järnväg, och underhåll på väg.

Closer

Closer är en nationell arena för effektivare transporter. Deltagare från akademi, näringsliv och offentlig sektor ingår. Arbetet berör både effektivare transporter av gods och av människor.
Closers webbplats

Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik

Här möts akademi, offentliga aktörer för att tillsammans diskutera och utveckla kollektivtrafiken i Sverige. Centret drivs av Lunds universitet, Malmö högskola, Stockholms läns landsting, Västra götalandsregionen, Region Skåne och Väg- och transportforskningsinstitutet. Stöd kommer också från forskningsrådet Formas och Vinnova samt Trafikverket.
Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik (extern webbplats)

Byggnadsverk i transportsektorn BBT

Detta program vill minska kostnaderna för infrastrukturbyggen inom infrastruktur, genom hållbart och effektivt arbete. Trafikverket, Sveriges Bygguniversitet och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut står bakom programmet.
Byggnadsverk i transportsektorn BBT (extern webbplats)

Branschsamverkan i grunden BIG

Fokus i detta program är på geoteknik för väg och järnväg. Målet är att sänka kostnader för byggande och underhåll av infrastruktur. Parterna är Chalmers, Luleå tekniska universitet, Statens geotekniska institut, KTH och Trafikverket.
Branschsamverkan i grunden BIG (extern webbplats)

Centrum för Hållbar Luftfart CSA – KTH

Detta program vill framförallt utveckla metoder för att minska buller, men även andra miljöeffekter, från flygtrafiken kring flygplatser.
Centrum för hållbar luftfart (KTH:s webbplats)

ShiftSweden

Innovationsprogrammet startade 2024 och programperioden är tio år. Syftet är att visa hur omställningen kan ske över hela Sverige på ett fossilfritt och resursmedvetet sätt. Löpande utlysningar sker, och vill du veta mer finns det möjlighet träffa programmet.
Framtidens mobilitet och samhällsbyggande (ShiftSwedens webbplats)

Stiftelsen Bergteknisk Forskning – BeFo

Här möts akademi, beställare och industri för att tillsammans genom forskning och utveckling skapa förbättrade och hållbara lösningar inom berg- och tunnelområdet.
Stiftelsen Bergteknisk Forskning – BeFo (extern webbplats)

Internationellt

The international Transport Forum, ITF

ITF är ett mellanstatligt samarbete inom OECD:s ram. De 54 medlemsstaterna samarbetar för att hantera frågor inom transportområdet.
The international Transport Forum, ITF (extern webbplats)