Lokdragen biografvagn tillsammans med utställningsvagn. Foto: Henrik Reuterdahl

Biografvagn (S11 4871)

Biografvagnen kan hyras av myndigheter samt organisationer med koppling till Trafikverkets roll som förvaltare av infrastruktur. Exempelvis för att se på film och för föreläsningar ombord och för att samla en grupp eller besökare för fika eller mat.

En vagn med ett 10-tal personer som sitter och tittar på en storbildsskärm.
Biosalongen. Foto: Trafikverket

32 personer kan sitta i biosalongen samtidigt och samma antal kan mingla eller fika i vagnen. Det går att göra vare sig vagnen rullar i tåg eller står still. Vagnen är utrustad med wifi och kan med fördel köras i tåg tillsammans med en 1-klassvagn.

S11 4871 är en personvagn som 1991 byggdes om till biografvagn för nattågen på Norrland. Trafikverket köpte vagnen av SJ AB år 2014 och har under 2015 målat om den i Trafikverkets röda färg med vita logotyper samt renoverat och bytt ut teknik och viss belysning inuti.

En vagn med träfärgade väggar, två tavlor och ett högt, avlångt bord med grå pallar runtomkring.
Cafédelen. Foto: Trafikverket

I cafédelen finns en tv-skärm och ljudanläggning. Ni kan där visa film eller bild och text från en egen bärbar dator som ni ställer inne i pentryt och kopplar med hdmi. Ljudanläggningen kan användas separat via en bilstereo inne i caféet för musik. Spotify fungerar fint via bluetooth. I bion finns en kanon med hdmi-koppling till dator eller dvd-spelare som finns intill duken. Ni kan alltså titta på film eller hålla en presentation med Powerpoint. I biodelen finns en separat ljudanläggning för ljud från mobiltelefon (bluetooth) eller via dvd-skiva/dator. Biografvagnen har två toaletter.

Cafédisk med mackor och termos. I bakgrunden syns bord och höga pallar.
Pentryt. Foto: Trafikverket

I pentryt finns kyl, kaffebryggare, vattenkokare och viss förvaring. Fika och kall lunch går alltså utmärkt att servera från pentryt.

Biografvagnen kan köras i 160 km/h. Vagnen behöver vara kopplad till tågvärme (1000 V, 16 2/3 Hz från ellok eller tågvärmepost) när den används. Om det inte finns plattform kan ni ställa upp en trappa som finns med i vagnen för att komma på eller av.

Biografvagnen är mycket lämplig att använda tillsammans med utställningsvagnen (S6 5156) eller en 1-klassvagn. Biografvagnen är normalt placerad i Gävle.

För att boka biografvagnen, se "Kontaktuppgifter" på den här sidan.

Välkommen med din bokning!