Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkrare och smidigare E20 mellan Tollered och Ingared färdig redan till jul

Nu får trafikanterna för första gången uppleva motorväg mellan Göteborg och Alingsås

Sedan i juni 2020 har trafiken på E20 mellan Tollered i Lerums kommun och Ingared i Alingsås kommun samsats på ena halvan av vägen medan arbete har utförts på den andra sidan.

Tack vare god framdrift i projektet kan vägen nu öppnas fyra månader tidigare än det planerade färdigställandedatumet. Senast 23 december är alla förbiledningar borttagna och hastigheten har höjts på den 5 kilometer långa nya motorvägen.

Bättre framkomlighet

Den största skillnaden för trafikanterna är att det blir smidigare att resa på E20 – vi höjer nu hastighetsbegränsningen till 100 km/h och det är nu för första gången sammanhängande motorväg mellan Alingsås och Göteborg.

Ökad trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten på sträckan har ökat. Det blir säkrare eftersom vi har byggt bort utfarter och istället byggt en planskild korsning, den nya trafikplatsen Högelid med kombinerad väg- och faunabro. Ett viktigt skäl till att vi byggde en kombinerad fauna- och vägbro, utöver att biologisk mångfald gynnas, är att risken för olyckor med vilt minskar på E20.

Det här har vi byggt

Nu när vi byggt bort utfarter och byggt en ny trafikplats höjs standarden till motorväg och högsta tillåtna hastighet höjs från 80 km/h till 100 km/h. Hela sträckan har fått ny beläggning och vi har byggt fördröjningsdammar och separerat naturvatten från dagvatten, för att värna bäckar och Sävelången.

Mitt på sträckan har vi byggt en ny trafikplats för säker på- och avfart till E20 för närboende. Trafikplatsen har avfartsnummer 91.

På trafikplatsen i Tollered har vi förlängt och breddat av- och påfartsramper, för att uppnå motorvägsstandard.

Trafikerade vägar utgör en barriär som hindrar djur från att röra sig i landskapet. En faunabro ger djuren möjlighet att röra sig över större områden vilket gynnar den biologiska mångfalden. Faunabron i Högelid, som är en kombinerad fauna- och vägbro, knyter ihop landskapet på båda sidor av E20 och ger djuren en säker passage över vägen.

Läs mer: En liten trafikplats – ett stort steg för djuren och trafiksäkerheten

2017 förbättrade vi framkomligheten på Snipåsvägen i Tollered, Lerums kommun med hänsyn till den ombyggnaden av E20 som vi nu genomfört. Snipåsvägen används av långsamtgående fordon som inte längre kan trafikera E20 när vägen fått motorvägsstandard.

Vi har förbättrat och förlängt befintlig gång- och cykelväg mellan Ingared och Alingsås, genom att ha byggt en ny del från Hästerydsmotet till korsningen Kyrkvägen/Väg 1750 i Västra Bodarna. Gång- och cykelvägen går längs den befintliga lokalvägen som går bredvid E20.  

Läs mer om Ny gång- och cykelväg mellan Ingared-Västra Bodarna öppnad

En del av gång- och cykelvägnätet kvarstår mellan Tollered och Ingared. Ett nytt förslag förväntas vara klart under 2022.  

Läs mer om Ny gång- och cykelväg Tollered–Ingared

Vi har totalt satt upp 945 meter bullerskyddsskärm i Tollereds samhälle. Plankens material, färg och form anpassades efter den rika kulturmiljön i området; industribyggnaderna vid Nääs fabriker och brukssamhället. Vi har byggt planken av träpanel och målat dem med röd slamfärg – en stil som fungerar tillsammans med de rödmålade arbetarbostäderna och magasinen från 1800-talet.

Skärmsektioner av glas hjälper till att skapa bättre sikt, men också utsikt över kulturlandskapet.