Vad är CI (Common Interface)? (2021-05)
Se denna länk: https://ccs.rne.eu/common-interface/
Vad finns fritt tillgängligt att läsa om CI? (2021-05)
När det gäller CI så är det Appendix E (se länk till ”ERA Technical Documents” på annat ställe på denna sida) samt avsnitt 6 i Sector Handbook (se länk på annan plats på denna sida) som behandlar bland annat tekniska delar och it-arkitektur för Common Interface. Börja med att läsa Sector Handbook. I den finns också ett avsnitt (4) som heter ”Who should read what” som kan vara till hjälp. Man bör läsa minst avsnitt 3-6 för att få en första inblick.
Kostar det något att licensiera CI? (2021-05)
Trafikverket har inga uppgifter om licenskostnader för CI för RU (järnvägsföretag). Trafikverket är medlemmar i RNE och har förmodligen en annan licensform än den som ni kommer ni att erbjudas från RNE.
När det gäller kostnad för införande och förvaltning av CI så är det något ni måste undersöka på egen hand då det beror på om ni licensierar RNE:s CI, bygger själva eller anlitar molnleverantör.
Hur lång tid tar det att installera CI? (2021-05)
Själva installationsförfarandet är ganska snabbt gjort. Troligen 1-2 dagars jobb. Mjukvaran finns i Windows- och Linux-version som det står på informationssidan om CI hos RNE (se länk på annan plats på denna sida). Det som tar längre tid är att förstå programvaran och konfigurera den till era behov och detta är helt beroende på tidigare kunskaper och den information och eventuell utbildning som ni kan få från RNE.
Det som eventuellt kan ta ännu längre tid är era interna processer för anskaffning av utrustning för test, produktionsmiljöer och personal, etablera förvaltning och driftrutiner, inpassning i befintligt it-landskap m.m.
Med andra ord är det väldigt svårt och nog olämpligt för Trafikverket att göra någon gissning som förmodligen ger en dålig bild av den tid det totalt kommer att ta hos er att etablera CI som komponent i ert it-landskap. Oavsett om ni licensierar RNE:s CI, bygger själva eller anlitar molnleverantör.
Behövs separata certifikat per company code? (Ny 2021-11)
RNE:s CI-Certifikat är inte direkt kopplat till Company code utan enbart DNS/IP som motstående part kan konfigurera meddelandeflöde med valfria company codes mot. Om det däremot är möjligt eller lämpligt (ur flera olika aspekter) att ”koppla på” flera företag bakom en enskild DNS/IP kan inte vi svara på. Vi måste i det fallet hänvisa till RNE.
Kan exempelvis tre företag som tillhör samma koncern eller som på andra sätt samverkar dela på samma LI av CI? Även att skicka både TCM och PTCM från samma LI? (Uppdaterad 2022-01)
Ja. Det går att bakom en och samma CI-instans (Local Instance) skicka meddelanden för flera järnvägsföretag genom att i XML-meddelandet, taggen <sender company>, ange Company Code för det företag som innehållet avser.
Kan Trafikverket bistå med exempelmeddelande? (2021-04)
Ja. För TCM finns ett exempel upplagt här på hemsidan under rubriken manual. För TCM & PTCM kan Trafikverket konvertera att rapporterat meddelande från Opera. Rapportera ett tåg till Opera produktions eller PT miljö och kontakta sedan trafikstyrning.jarnvag@trafikverket.se och uppge tågnummer och datum så erhåller ni ett exempelmeddelande tillbaka.
Kan ni ta emot alla meddelanden på samma sätt som vi tidigare skickat, en uppdatering en gång i kvarten?
Nej, bara ett meddelande åt gången. Önskvärt är att bara skicka nytt meddelande när det ursprungliga meddelandet är ändrat.
Behöver man skicka ett delete (message status) när tåget är inställt? (2021-04)
Nej.
Vad är Tractiontype? (2021-05)
Typ av dragfordon.
Den första siffran:
1= dragfordon som använder strömavtagare.
2=dragfordon som har egen kraft ombord, som diesel eller dieselelektriskt.
3 =dragfordon som har både strömavtagare och egen kraft ombord.
Den andra siffran:
0: Ospecificerat
1: ett lok
2: en motorvagn
3: växlingslok.
4: Spårmaskiner.
Så t.ex:
- en RC4= Tractiontype 11 (ellok)
- en T44= Traktiontype 21 (diesellok)
Trafikverket verifierar att TractionType finns men inte värdet.
Vad är Tractionmode? (2021-05)
Hur det drar, var i tåget det är placerat.
Första siffran 1= loket går först
Andra siffran= om det finns fler lok på samma ställe, visar andra siffran inbördes ordning.
Om en RC4 går först så är det tractionmode 11 och om det har ett multipelkopplat lok direkt bakom första loket har det andra loket tractionmode 12
Första siffran = 2 är om loket går inuti tåget
Första siffran = 3 om loken går sist i tåget, men är kopplat till tåget. Loket skjuter på alltså.
Första siffra = 4 om loken går sist i tåget men INTE är kopplat (kallas ofta för ”pålok” i Sverige)
Första siffran = 5 Lok i transport, alltså loket är inte verksamt att dra tåget. Lok som går overksamt direkt efter dragande lok har då tractionmode 52
TrainCompositionMessage: Om ni har lokgrupp som INTE går först så ska ni även skicka TractionPositionInTrain så man kan pussla in loket på rätt plats bland vagnarna.
Trafikverket verifierar att TractionMode finns men inte värdet.
Går det att dela på rapporteringen (när man inte har egna lok)?
Det går inte att dela. Hela tåget ska skickas i en rapport av det företag som är RU (Railway Undertaking) enligt TAF/TAP.
Om man som JF är sent ute med att införa rapportering via Common Interface (TAF), hur ska man gå tillväga? (Uppdaterad 2021-12)
Under T21 är Opera tillgängligt för rapportering. Från T22 skall rapportering ske via Common Interface till Topas alternativt manuellt via nya applikationen Topas manuell inrapportering. Opera finns kvar som övergångslösning fram till 24 januari 2022. Om JF riskerar att inte hinna klart med anpassad rapportering via Common Interface så skall ni kommunicera detta till er kundansvarig vid Trafikverket.
Molntjänst för maskinell rapportering? Finns det någon som levererar det?
Trafikverket kan inte rekommendera särskild leverantör. Sök svar på frågan via internet där ni söker efter Common interface hosting eller på annat sätt.
Hur många företag har valt att utveckla egen CI lösning? (Ny 2021-11)
Trafikverket vill inte svara på den frågan eftersom det är företagens ensak. Vi kan dock konstatera att vi har företag i alla tre alternativen (CI från RNE, använda tredjepartsleverantör och utveckla egen lösning)
Opera kommer att försvinna, hur dubbelkollar man om informationen som skickats har kommit in?
När informationen kommer in får ni ett kvitto, ett så kallat receipt confirmation message. Det bekräftar att informationen kommit in. Det kommer finnas en möjlighet på webben för manuell inrapportering där det framgår vilka tåg som förväntas rapporteras under dagen. Där kommer möjlighet till kontroll att kunna utföras.
Kan järnvägsföretag utveckla en egen implementation av Common Interface (CI) för maskinell rapportering? (uppdaterad 2021-05)
Ja, ni utvecklar er implementation av CI-gränssnittet enligt specifikationerna från ERA. Trafikverket har tyvärr inte möjlighet att stötta er med hjälp i utvecklingen eller i grundläggande utvecklingstester av er programvara annat än dessa hänvisningar. Här kan eventuellt ERA och RNE vara till stöd när det gäller krav och test.
Se ERA Technical Documents, framförallt Appendix E (ERAs webbplats), se avsnitt 5 (s38ff) i Appendix E och Annex 1 och 6 för Message Exchange och Heartbeat WSDL
Se även Sector handbook, Ni avslutar utveckling och test med att göra en compliance check tillsammans med ERA.
Hur går man tillväga för att hämta hem programvaran för CI från RNE?
Kontakta RNE support för att reda ut hur ni kan få tillgång till CI-mjukvaran och/eller deras testmiljöer.
RNE support
Trafikverket använder RNE:s CI-mjukvara och dess standardinställningar. Se även vår manual under punkten 3.1 som finns på Topas-sidan under rubriken Manual.
Topas
Hur testar man mjukvaran (CI)? (Uppdaterat 2021-11)
Ni testar er mjukvara under utvecklingstiden mot en egen lokal installation av RNE CI-mjukvaran som ni installerat i ert eget nätverk eller om ni kan avtala med RNE om att få testa mot någon av deras testmiljöer.
Kontakta RNE support för att reda ut hur ni kan få tillgång till CI-mjukvaran och/eller deras testmiljöer.
Trafikverket använder RNEs CI-mjukvara och dess standardinställningar.
Hur kontrollerar vi om implementationen lever upp till gränssnittsstandarden (CI)? (Uppdaterad 2021-11)
Om ni vill gör ni en compliance check tillsammans med ERA som har kompetens och erfarenhet att avgöra om er implementation lever upp till gränssnittsstandarden. Kontakta ERA via denna sida.
När ni fått OK från ERA på compliance check och ni anser att er mjukvara lever upp till CI-standarden så jobbar vi tillsammans vidare med tester av informationsflöden mellan Trafikverket och ditt företag.
Detta innefattar bland annat överenskommelse av formatversioner, innehåll, brandväggsöppningar m.m.
Trafikverket har kontrollerat med Transportsstyrelsen som låter meddela att varken Trafikverket eller Transportsstyrelsen ställer krav att compliance check av egenbyggd CI är genomförda. Kravet ligger i att meddelanden skickas på korrekt sätt. Om man på annat sätt kan säkra funktionaliteten uppfyller man regelverket.
Se även information i framtagen manual här.
Hur gör jag när vi installerat Common Interface och vill börja rapportera maskinellt?
Ni inleder med att kontakta Support järnväg via e-post support.jarnvag@trafikverket.se
Därefter behöver Trafikverket få in tekniska uppgifter och ni behöver få erhålla tekniska uppgifter från Trafikverket.
Se manualen för maskinell rapportering under rubriken här på sidan vilka det gäller.
Har ni en specifikation och exempelfil på exakt vilka element vi ska skicka in värden i Passenger-meddelandet? (Uppdaterad 2021-11)
De element ni ska skicka in kommer från två huvudsakliga håll:
- Dels de som är obligatoriska enligt TAP TSI. Här är två länkar som kan vara till hjälp:
- Railnet Europe
- Jsg
- Dels de som är nationella i Sverige, dessa finns i Topas manual.
Utförs lasttester av Trafikverket för att sedan ställa krav på järnvägsföretagens lösningar?
Trafikverket gör lasttester. Både Common Interface och Topas behöver kunna processa meddelanden och det är väldigt svårt att förutspå när och hur många meddelanden som kommer in. RNE har beskrivit hur flödet av meddelanden skall vara.
Hur jobbar Trafikverket med Throttling (en slags kontroll över trycket på kapaciteten att sända in data)?
Trafikverket kommer hålla koll, ta ut rapporter och övervaka. Många som kommer samsas om plattformen.
Hur får jag behörighet till Topas för maskinell rapportering?
Det behövs inte, det hanteras via Common Interface.
Hur snabbt svarar Trafikverket på TrainCompositionMessage resp. PassengerTrainCompositionMessage? (2022-02)
Common Interface svarar omedelbart med ack att TrainCompositionMessage resp. PassengerTrainCompositionMessage är mottaget. I normalfallet kommer svarsmeddelandet ReceiptConfirmationMessage eller ErrorMessage inom en minut - men då denna typ av kommunikation via Common Interface är asynkron behöver RU vara toleranta för fördröjningar på flera minuter. Om Trafikverket har servicefönster kan svar dröja upp till 20 minuter. Denna text förtydligar hur Topas hanterar förordningen: EUR-Lex - 32021R0541 - EN - EUR-Lex (europa.eu) nedan och Appendix E beskriver de arkitekturella kraven på implementationen av Common Interface specifikationen.
How quickly does the Swedish Transport Administration respond to TrainCompositionMessage resp. PassengerTrainCompositionMessage? (2022-02)
Common Interface responds immediately with acknowledgement that TrainCompositionMessage or PassengerTrainCompositionMessage has been received. Normally, the reply message ReceiptConfirmationMessage or ErrorMessage arrives within a minute - but since this type of communication via Common Interface is asynchronous, RU needs to be tolerant of delays of several minutes. Answers may take up to 20 minutes during service windows. This information is how the Swedish Transport Administration implement EUR-Lex - 32021R0541 - EN - EUR-Lex (europa.eu) in its system Topas and Appendix E describes the architectural requirements on the implementation of the Common Interface specification.
EUR-Lex - 32021R0541 - EN - EUR-Lex (europa.eu)
Avsnitt/section 4.4: “Timeliness: The provision of information right in time is an important point. As far as the triggering for data storage or for message sending is event driven directly from the IT system the timeliness is not a problem if the system is designed in well manner according the needs of the business processes. But in most of the cases, the initiation of sending a message is done by an operator or at least is based on additional input from an operator. To fulfil the timeliness requirements the updating of the data must be done as soon as possible also to guarantee, that the messages will have the actual data content when sending out automatically by the system. The response time for enquiries must be addressed for the various applications and user types within the detailed IT specifications. All data updates and exchanges shall be carried out as soon as possible.”
ERA_Technical_Document_TAF_D_2_Appendix_E_v2_0 (europa.eu)
Avsnitt/section 1.1.1: ”The nature of the Information Exchange Architectures indicates a Peer-to-Peer asynchronous type of interaction between all actors, while it guarantees the overall integrity and consistency of the rail interoperability community.”
Avsnitt/section 2.4: “Requirement 2.4.5 : To implement asynchronous message exchange.”