Planno – annonseringsinformation för resenärer

I Planno hanterar du annonseringsinformation för resandetåg, det vill säga den information som ska visas på skyltar, ropas ut på stationer med mera. Du lägger in informationen i Planno när en ny tågplan är fastställd. Här gör du också ändringar.

Planno är det system som Trafikverket tillhandahåller för att hantera annonseringsinformation för järnväg, det vill säga den information som ska visas på skyltar, ropas ut på stationer och visas på webben med mera för resenärer på järnväg.

När en ny tågplan fastställs kommer alla resandetåg att finnas i Planno och det har skapats ett annonseringsförslag för tågen. Förslagen innehåller bland annat start- och slutstation, via-stationer och tider för dessa stationer. Om det tidigare har funnits annonsering för tåget kommer den annonseringsinformationen att kopieras till förslaget.Exempel på annonseringsinformation är service, produktnamn och övrig information, t.ex. vagnsordning.

Utifrån förslaget gör man de ändringar som är aktuella. Vill man ha en avvikande annonsering under en eller flera perioder finns det stöd för att hantera det.

Planno ska användas både för den annonseringsbeställning som görs när en ny tågplan fastställs och för ändringar som görs löpande under året.

Tillgängliga funktioner

Planno innehåller dessa funktioner:

  • Söka/visa underlag. Underlaget visar data från det system där tåget är planerat.
  • Söka/visa annonsering
  • Redigera annonsering
  • Lägg till ny annonsering
  • Ta bort annonsering

Funktionerna beskrivs mer i detalj i "Handledning för Planno" som du hittar längre ner på den här sidan.