Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fortbildning av signalsäkerhetskontrollanter under 2022

Fortbildningen av SISÄ-kontrollanter är en viktig del i att upprätthålla säkerheten vid arbeten i järnvägsanläggningen. Fortbildningen genomförs årligen.

Under 2021 kunde fortbildningen av signalsäkerhetskontrollanter genomföras digitalt med anledning av den rådande pandemin. Fortbildning av SISÄ-kontrollanter 2022 ska genomföras på samma sätt som genomförandet under 2021 fast med några få undantag. Precis som förra året delas fortbildningen in i två steg.

  • Den första delen genomförs digitalt  innan 2022-04-31.
    • Dialog med eleverna säkerställs och provvakt i arbetsledande ställning ska närvara.
  • Den andra delen genomförs fysiskt under hösten med de SISÄ-kontrollanter som genomfört färre än 10 stycken kontrollbesiktningar innan oktobers slut. Tidsperioden ska räknas från det första fortbildningstillfället,  det vill säga, den första delen.
    • Fortbildning av andra delen ska genomföras av en SISÄ-fortbildare godkänd av Trafikverket.
    • Den anställdes företag ska upprätta en handlingsplan för den andra delen som säkerhetsställer en repetition av kontrollbesiktningsmetodiken utifrån gällande krav i Trafikverkets föreskrifter.

Då fortbildningstillfällena har varit tätare men kortare än normalt så uppfylls periodiciteten i enlighet med TDOK 2014:0528.

Behörigheter utfärdade under 2022 kommer att vara giltiga, för de som genomgått första delen och i förekommande fall andra delen, längst till 2023-04-30.