Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkerhetsmatta som skydd vid vägarbeten

Vägarbetarna lever farligt i sin arbetsmiljö. De utsätts för stora risker och flera allvarliga olyckor har inträffat.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

En av de mest utsatta arbetssituationerna för vägarbetarna är när de ska sätta ut den första varningsskylten för en arbetsplats. En annan riskfylld situation är när de utför underhållsarbeten längs våra vägar med maskiner som rör sig långsamt.

För att minska olycksrisken vid sådana tillfällen har ett projekt fått medel för att färdigställa och prova en säkerhetsanordning. Anordningen består av en matta med fartdämpande upphöjningar och en jättekon med varningsmärke längst bak.

Mattan transporteras hoprullad, förslagsvis baktill på ett lastbilsflak. Cirka hundra meter från den tänkta arbetsplatsen börjar mattan rullas ut. Jättekonen lyfts ut från flaket och från den bläddras en stor varningsskylt fram. Eftersom anordningen manövreras från förarhytten behöver ingen vägarbetare kliva ut på vägbanan. Detsamma gäller när arbetet är avslutat, då mattan och konen rullas in igen. Om det gäller underhållsarbete längs vägrenen, släpas en kortare del av mattan efter maskinen och ingen behöver ta risken att gå ut för att flytta varningsskylten.

Projektet har också videofilmat anordningen.

Kontaktperson:
Vägverket, Produktion Mitt, Rolf Angehed, Box 595, Västerås.
Tfn: 021-16 40 00, fax: 021-16 40 90

(Vägverkets beteckning: PE 50-A 95:1830, "Färdigställande av prototyputrustning och fullskaleprov av Säkerhetsmatta")