Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

ISOFIX- ett system för att sätta fast barnbilstolar

Väg- och transportforskningsinstitutet har fått medel från fonden för att utveckla ett enkelt och säkert sätt att sätta fast bilstolarna med fästanordningen ISOFIX.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Ett problem med barnbilstolar är att de inte används alls eller används på ett felaktigt sätt. En orsak till detta är att stolarna monteras fel och fästs med bilbälten som inte är avsedda för detta. Väg- och transportforskningsinstitutet har fått medel från fonden för att utveckla ett enkelt och säkert sätt att sätta fast bilstolarna med fästanordningen ISOFIX.

Tanken är att alla bilar i framtiden ska vara försedda med ISOFIX, och utvecklingsarbetet har därför också inneburit arbete med att få biltillverkarna intresserade.

En annan uppgift i projektarbetet har varit att anpassa fästanordningen till de krav på standardiseringar som finns, vad gäller exempelvis kvalitetssäkringar, EU-regler och nationella och internationella föreskrifter. För att åstadkomma detta har man genom täta kontakter med myndigheter och forskningsorgan tagit fram lämpliga krav och provningsmetoder och gjort åtskilliga tester.

När stolen jämförts med andra modeller har testerna visat att ISOFIX uppfattats som enklast att använda och föräldrarna har varit positivt inställda till stolen.


Kontaktperson:
Thomas Turbell, Väg- och transportforskningsinstitutet, Teknikenheten, 581 95 Linköping. Tfn: 013-20 43 69, Fax:013-20 40 33,
e-post: thomas.turbell@vti.se

(Vägverkets beteckning: TR 30-A 94:7765, "Fastsättningssystem för barnbilstol ISOFIX")