Vem ska stå för kostnaden för att leda vatten genom vägen från uppströms liggande åkermarker, täckdikningsledningar eller öppna diken?
Vägens ägare är normalt skyldig att leda bort vatten till 1,2 meters djup under lägsta marknivå.
Vem har skyldighet att underhålla ett utloppsdike från en vägtrumma som leder vattten genom vägen och fångat uppströms rinnande vatten?
Om det finns en dikningssamfällighet regleras detta enligt förrättningen. Annars är det de som har nytta av åtgärden, det vill säga berörda markägare, som står för underhållet. Om tveksamhet råder, kontakta länsstyrelsens lantbruksenhet.
Vem är skyldig att underhålla sidotrummor genom utfarter och anslutningar till andra vägar?
Vägens ägare har underhållsansvaret om trumman ligger i vägdiket och inom vägområdet.
Vem ska bekosta och underhålla sidotrumman när man anlägger en ny anslutning mot den enskilda vägen?
Ägaren av marken där trumman läggs bekostar trumman och ska alltid samråda med väghållaren om dimension med mera. Därefter tar väghållaren över underhållet.
Behövs det miljösamråd med länsstyrelsen när man vill byta ut en vägtrumma i ett vattendrag?
Normalt behöver du inte kontakta länsstyrelsen om du ska byta väg- och sidotrummor med dimensioner upp till 500 mm. Det måste du dock göra om vattnet som rinner genom trumman kommer från ett vattendrag eller om åtgärden kan komma att påverka fisk eller andra vattenlevande djur och växter negativt. Du bör alltid samråda med länsstyrelsen om du ska anlägga trummor som är större än 500 mm, eller broar.
Behövs det miljösamråd vid underhåll och rensning av vägdiken?
För underhållsdikning och rensning av diken till ursprungligt djup krävs inget tillstånd om inte ett så kallat nytt naturtillstånd har inträtt. Det kan ha inträffat om diket har varit utan regelbunden skötsel under lång tid. Däremot behöver du alltid tillstånd från länsstyrelsen när du ska anlägga nya diken. Du måste underrätta berörda fastighetsägare, och anmäla till länsstyrelsen om fisket kan skadas.
Hur ska ett samråd eller en tillståndsansökan gå till?
Normalt räcker det att du kontaktar länsstyrelsen sex veckor innan du ska påbörja arbetet. Handläggningen kan dock ta 2–8 månader om det gäller tillståndspliktiga verksamheter, som till exempel vattenverksamheter och tillstånd för markavvattning. Bifoga gärna foton till ansökan; det gör handläggningen snabbare.
Det kostar normalt inget att kontakta länsstyrelsen för ett enkelt samråd per telefon om tillämpningen av miljöbalkens bestämmelser. Länsstyrelsen kan också upplysa om vilka tillstånd som kan vara avgiftsbelagda. Samråd inom kulturminneslagen är normalt avgiftsfritt.
Vatten från en sidoväg rinner in på vägen och vållar skador, till exempel urspolning och svallis. Vem ansvarar för åtgärder?
Ägaren till sidovägen är skyldig att se till att vägen avvattnas på ett riktigt sätt och inte vållar skada på angränsande mark. Väghållaren för den skadade vägen är skyldig att åtgärda skadan men kan kräva ersättning vid skadeståndskrav.