Tung transport vid grusigt underlag.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nytt krav på hastighetsefterlevnad i våra entreprenadupphandlingar

Transportköpares krav på hållbara hastigheter räddar liv i vägtrafiken. Från den 15 mars skärper Trafikverket kravet på hastighetsefterlevnad i våra entreprenadupphandlingar – det första steget i vår beslutade färdplan.

Det går för fort på våra vägar och alltför många dör i trafiken. Om alla håller hastigheten kan 50 liv räddas årligen och koldioxidutsläppen minska med 300 000 ton. Transportköpare har både ansvar och möjlighet att bidra till en lugnare trafikrytm med färre hastighetsöverträdelser genom sina upphandlingar. 

Anna Tunmarker, ansvarig för Trafikverkets arbete med hållbara hastigheter. 

– Trafikverket handlar upp entreprenader för cirka 37 miljarder kronor varje år. Det gör oss till en stor aktör, som kan påverka utvecklingen, säger Anna Tunmarker, ansvarig för Trafikverkets arbete med hållbara hastigheter.

Vi inför stegvisa krav på uppföljning

I oktober 2021 beslutade Trafikverket om en färdplan för ett stegvis införande av krav på redovisning av hastighetsefterlevnad i entreprenader:

  • Mars 2022 inför vi ett nytt krav på metoder, rutiner eller system för att säkerställa hastighetsefterlevnad vid transporter i entreprenader.
  • Under 2022 inleder vi två pilotprojekt innehållande krav på mätning och redovisning av hastighetsefterlevnad på aggregerad nivå. 
  • Med erfarenheterna från pilotprojekten som grund, avser vi under 2023 att införa krav på redovisning  av hastighetsefterlevnad på aggregerad nivå för transporter i entreprenader.

Den 15 mars tas det första steget i färdplanen. Det innebär krav på att våra entreprenörer ska ha metoder, rutiner eller system för att säkerställa hastighetsefterlevnad för transporter i entreprenaden.

Johanna Sundqvist, samordnare för Trafikverkets interna arbete kring färdplanen. 

Syftet med detta instegskrav är att skapa en medvetenhet och etablera en dialog om hur vi kan arbeta med hastighetsefterlevnad i våra entreprenader, samt att förbereda våra entreprenörer på att kravet kommer att skärpas över tid.

Det redovisade kravet i färdplanens sista steg innebär att fordonen behöver ha en teknisk lösning som registrerar hastighetsdata under färd.

Under 2022 startar vi två pilotprojekt

Två pilotprojekt ska bidra med erfarenheter och kunskap om hur man i praktiken kan jobba med det redovisade kravet, visa vilken typ av teknik som kan användas, rättsläget för kravet, hur uppföljning kan ske, hur resultat hanteras och hur kostnader påverkas.

– Pilotprojekten är viktiga för att vi på Trafikverket ska få erfarenheter som ska stödja implementeringen av nästa kravnivå, säger Johanna Sundqvist, samordnare för Trafikverkets interna arbete kring färdplanen.

Fördjupad information

Genom uppropet Hållbara hastigheter 2019 uppmärksammade Trafikverket tillsammans med Polismyndigheten och en rad stora transportköpare problemet med för höga hastigheter på våra vägar. Näringslivets och yrkestrafikens möjligheter att tillsammans bidra till en säkrare trafikmiljö kom därmed i fokus.

– Sedan 2019 har vi en nära dialog med stora transportköpare i näringslivet som precis som oss successivt skärper krav på hastighetsefterlevnad i sina upphandlingar. När fler ställer liknande krav ökar genomslaget och vi ser redan nu att det bidrar till en ökad medvetenhet om att hastighet är en naturlig hållbarhetsfråga, säger Anna Tunmarker.

Upprop: Tillsammans för Hållbara hastigheter! (pressmeddelande)

  • Med hållbara hastigheter menas hastigheter som följer rådande hastighetsbegränsningar och är anpassade till övriga förutsättningar i trafiken på ett sådant sätt att avkall aldrig görs på egen eller andra trafikanters trafiksäkerhet, samtidigt som leveranskvaliteten upprätthålls.

  • Genom att införa krav på hastighetsefterlevnad och redovisning av hastighetsavvikelser så vidgar transportköpare sitt hållbarhetsarbete.
    Trafiksäkerhet är en naturlig del i ett systematiskt och kvalitetssäkrat hållbarhetsarbete. På samma sätt som företag redovisar sina klimatavtryck är det viktigt att även kunna redovisa sina trafiksäkerhetsavtryck.

  • Med hållbara hastigheter sparar vi liv och svårt skadade i vägtrafiken, vi minskar miljöbelastning och kostnader för drivmedel. Vi bidrar också till att skapa en säkrare arbetsmiljö för de som har trafiken som arbetsplats och ökad trygghet för de som bor och rör sig i trafikerade områden.