Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Europeiska byggmarknaden

Trafikverket har potentiella leverantörer på Euroconstruct-marknaden. Vi gör ett stort antal riktade insatser för att attrahera utländska leverantörer.

Euroconstruct-marknaden omfattar 19 europeiska länder. Marknaden utgörs av nästan alla västeuropeiska länder (EU och EFTA) och ett antal östeuropeiska stater (EU-kandidatländerna). Det totala värdet av anläggningsmarknaden i Euroconstruct-området uppgår till cirka 378 miljarder euro (2021). Flera av världens största entreprenörer finns på Euroconstruct-marknaden. 

Trafikverkets erfarenheter från webbinarium visar att det är främst spanska och polska, men även franska och italienska entreprenörer som är intresserade av projekt i Skandinavien. Under 2022 planeras bland annat olika främjande aktiviteter som exempelvis; ”business-to business möten” med finska och brittiska leverantörer och webinar för norska leverantörer.

Byggkonjunkturen i Europa

Utvecklingen i Euroconstruct-området kännetecknades 2021 av en stark återhämtning jämfört med pandemiåret 2020 då investeringarna på Europas byggmarknader drabbades hårt kraftiga nedgångar i nästan alla Euroconstruct-länder. Byggbranschen i Norden visade sig vara den mest motståndskraftigaste och flera nordiska länder uppvisade även tillväxt under 2020.

Prognosen för de totala bygginvesteringarna beräknas 2021 till totalt cirka 1 740 miljoner Euro, en tillväxt på 5,6 procent (vilket innebär att hela minskningen under 2020 hämtas upp). Den totala anläggningsmarknaden för Euroconstruct-området 2021 uppskattas till 378 miljarder euro, som utgör cirka 22 procent av den totala byggsektorn.