Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Persontåg som åker på ett spår

Automatiserade mätningar av järnvägsanläggningen

Ökad automatisering och digitalisering möjliggör ett mer tillståndsbaserat och prediktivt underhåll av anläggningens tillgångar. Det bidrar till bättre punktlighet och ökad konkurrenskraft.

Genom att automatisera de manuella och komplettera de maskinella mätningarna med digitala lösningar kan vi uppnå en radikal förbättring av Trafikverkets mät- och övervakningsverksamhet. Behovet av tid i spår för underhåll minskar samtidigt som produktivitet och effektivitet förbättras.

Ansökningsinbjudan
Sista dag för ansökan 2021-12-15

Innovationsupphandling med start 26 april 2021

Trafikverket öppnar nu upp för en innovationsupphandling som ska lägga grunden för ett mer digitaliserat tillståndsbaserat underhåll. Upphandlingen är avgränsad till två kritiska anläggningstyper,anläggningstyper, skarvfritt spår och kontaktledning. Tanken är att både arbetssätt, metodik och lösningar sedan ska kunna skalas upp till fler anläggningstyper.

Amparo Morant.
Amparo Morant. 

Från forskning till nytta i transportsystemet

Trafikverket vill stimulera och stödja externa aktörer till att vidareutveckla idéer och genomföra demonstrationer i verklig miljö. Förhoppningen är att lösningarna sedan ska kunna erbjudas på marknaden, både till Trafikverket och andra aktörer.

– Vi vill gå från forskning till nytta. På sikt ska vi kunna implementera nya lösningar, metoder och verktyg för att öka säkerheten och punktligheten i våra leveranser, säger Amparo Morant, projektledare, Trafikverket.