Riksväg 61 mellan Karlstad och riksgränsen vid Eda är ett av de viktigaste regionala stråken i Värmland och är av stor betydelse för arbetspendling, godstrafik och handel. Vägen är även en av de mest trafikerade förbindelserna mellan Sverige och Norge. Transittrafiken med lastbil är omfattande.
Väg 61 utgörs idag i huvudsak av 1+1 väg utan mötesseparering och har varierande vägbredd. Enligt Trafikverkets trafiksäkerhetsklassning är stora delar av vägen av lägre standard. Den låga trafiksäkerhetsklassningen beror framförallt på avsaknad av mittseparering och brister i sidoområden i kombination med höga trafiktal. Längs vägen rör det sig även mycket vilt.
Mot bakgrund av kända brister och behov på väg 61 har Trafikverket genomfört en fördjupad utredning för vägen från Karlstad till riksgränsen vid Eda. I utredningen har åtgärder studerats som kan bidra till att öka tillgängligheten och säkerheten längs sträckan.
Syfte och mål
Syftet med utredningen har varit att ta fram ett planeringsunderlag inför planrevideringen av regional transportplan 2022–2033. Materialet kan även fungera som ett gemensamt planeringsunderlag för Trafikverket, Region Värmland samt för kommunerna Karlstad, Kil, Arvika och Eda.
Målsättningen har varit att skapa en sammanhållen bild kring framtida utveckling av befintligt stråk väg 61 för ökad trafiksäkerhet och tillgänglighet längs sträckan. Utredningen föreslår trafiksäkerhetshöjande åtgärder för perioden fram till 2040 samt en prioriterad utbyggnadsordning för kvarvarande etapper av väg 61 som idag saknar mötesseparering.
Intressenter
Ingående intressenter i studien har förutom Trafikverket, som projektledare för arbetet, varit Region Värmland, Arvika, Eda, Kil och Karlstads kommuner samt Länsstyrelsen i Värmland.
Tidplan
Utredningen genomfördes under 2019.
Här finns slutrapport med tillhörande bilagor att ta del av i sin helhet.
